Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2013 11:26 - С пълно гърло : О С Т А В К А !
Автор: expose Категория: Новини   
Прочетен: 3217 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.11.2013 11:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Доказателство за поредната абсолютна победа на икономически групировки и банкови лобита над държавността, законността, справедливостта и морала, които са в противоречие с европейското законодателство и с константната практика на съда на ЕС, са готвените промени в Закона за кредитните институции. Първоначално смятах да отреагирам, но вече не виждам смисъл, след като след 4-годишна борба всеки опит за европеизация на банковата ни система и правната ни рамка доведе до множество безумни лобистки законови промени. В момента дупетатите са на път да отменят чл.58 от ЗКИ, който бе последната останала разпоредба в унисон с добрата европейска и световна практика, европейската директива за защита на потребителите и практиката на съда на ЕС. Каква е целта на готвените промени ? БНБ, както и нито един друг държавен орган вече няма да имат правомощия и да следят кредитната дейност на банките, нито ще санкционират нелоялните банкови практики. Кредитирането в България ще бъде джунгла без правила. Ипотечното кредитиране ще остане с нулева правна рамка. Отпада законовият текст, задължаващ банките изначално да обявят всички разходи по договора за кредит - лихви, такси и разноски, като сформират лихвите само въз основа на обективни пазарни индекси /юрибор, либор, софибор/. Вече с пълно гърло и аз да изкрещя : ОСТАВКА! -http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=1081
Отменят се :

Отм. Чл. 43. Банката периодично оценява кредитите и другите рискови експозиции и формира провизии за загуби от обезценка по критерии, определени с наредба на БНБ.

Отм. Чл. 47. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2009 г., в сила от 31.03.2009 г.) (1) Общият размер на квалифицираните дялови участия на банката в дружества, които не са кредитни институции, финансови институции, дружества за извършване на спомагателни услуги или застрахователи, не може да надвишава 50 на сто от собствения й капитал, а заедно с вложенията й в недвижими имоти и други дълготрайни материални активи, които не са предмет на договор за лизинг - собствения й капитал.
(2) Размерът на квалифицирано дялово участие на банката в дружество по ал. 1 не може да надхвърля 10 на сто от собствения й капитал.

Отм. Чл. 58. (1) При отпускане на кредит банката предоставя безплатно и в писмена форма на клиента своите условия по кредитите, които съдържат най-малко:
1. данни за общите разходи по кредита (такси, комисиони и други разходи, пряко свързани с договора за кредит) и за обективните критерии, въз основа на които тези разходи могат да се изменят;
2. лихвения процент, изразен като годишен лихвен процент, метода за изчисляване на лихвата, както и условията, при които може да се променя лихвата до пълното погасяване на кредита;
3. допълнителните задължения, свързани с разплащанията;
4. условията и разходите при предсрочно погасяване на кредита.
(2) Разходите по кредита се определят изрично и изчерпателно с договора за кредит, включително за случаите на предсрочно погасяване.
(3) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 31.12.2010 г.) В случаите на промяна на лихвения процент или на такса, която води до увеличение на погасителната вноска по кредит, който не е потребителски, банката уведомява клиента по уговорен между страните начин за това преди влизане в сила на промяната.
(4) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 31.12.2010 г.) Когато промяната на лихвения процент произтича от промяна на определен референтен лихвен процент, направен публично достояние чрез използване на подходящи средства, и информацията за новия лихвен процент може да бъде намерена в търговските помещения и на интернет страницата на кредитора, ал. 3 не се прилага.


В чл. 59 навсякъде думите “и кредитите” се заличават.

В чл. 79 се правят следните изменения и допълнения: 
1. Алинеи 1, 2 и 3 се изменят така: 
„(1) Българската народна банка упражнява надзор върху дейността на банките и, когато е приложимо, на финансовите холдинги и финансовите холдинги със смесена дейност, за да установят спазването на изискванията на настоящия закон и Регламент (ЕС) № 575/2013, и на издадените актове по прилагането им, за осигуряване на надеждно и сигурно управление на банките и рисковете, на които те са изложени или могат да бъдат изложени, както и за поддържане на адекватен на рисковете собствен капитал. 
(2) Българската народна банка упражнява и макро-пруденциален надзор върху банките с цел поддържане на стабилността на банковата система и във връзка с предотвратяване или редуциране както на системните рискове, резултат от дейността на кредитните институции, така и на идентификацията и ограничаването на проявата на макро-икономически фактори, застрашаващи стабилността на банковата система. 
(3) Информацията, създавана и събирана по реда на тази глава, е професионална тайна, освен когато законът изрично предвижда нейното оповестяване или публикуване.”

Създава се ал. 12: 
“(12) Българската народна банка разглежда подадените сигнали за потенциални или извършени нарушения на този закон, Регламент (ЕС) № 575/2013 и актовете по прилагането им, като прилага специални процедури за приемането на сигнали, включително и от служители на банки, за които се прилага подходяща защита срещу репресивни мерки, защита на личните им данни и поверителност на информацията за тях.”.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: expose
Категория: Новини
Прочетен: 559401
Постинги: 114
Коментари: 123
Гласове: 233
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Омбудсманът призова Дянков да защити клиентите от банките
2. Нарушения в реклами и договори за потребителски кредити според Комисия за защита на потребителите
3. Неравноправни клаузи в Общите условия на „Юробанк И Еф Джи България” АД
4. Неравноправни клаузи в общите условия за кредитиране на „ПроКредитБанк” АД
5. Омбудсмана на Република България: Абсурд е за 5 лв. такса да плащаме 6 лв. на банката
6. ПОДАВАНЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 КЪМ ПЕТИЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ
7. И банките имат слаби места - интервю с адв.Десислава Димитрова
8. Осъдих ЦКБ за незаконна лихва
9. Лихвите в България - удобно (не)зависими...когато рискът пада... те продължават да се качват
10. Препоръка на Съвета от 12 юли 2011 година относно Националната програма за реформи на България от 2011 г.
11. Отворено писмо: Ако законът беше ясен, дали хиляди майки биха го нарушили?
12. Списък на спечелените дела срещу банки в България
13. Омбудсманът сезира КС за противоконституционност на чл. 417, т.2 от ГПК
14. Осъдени банки поради незаконосъобразно повишени лихви по ипотечни кредити
15. КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ПРЕД БЛИЦ: ПОТРЕСЕН СЪМ, ШЕФЪТ НА БНБ ОЧЕВИДНО НЕ ПОЗНАВА КОНСТИТУЦИЯТА
16. Още 4 банки разследвани за манипулиране на лихви
17. ЕС предлага манипулирането на лихви да се криминализира
18. Скандалът с лихвите се разраства
19. За тези, които пропуснаха предаването "Имат ли равни права банките и клиентите : http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1515421224-Imat_li_ravni_prava_bankite_i_klientite.html .
20. Русенец осъди "Уникредит" на 2 инстанции, банката му дължи надвзети пари
21. Любомир Христов: Банковият лобизъм в парламента е зараза с предсмъртни размери
22. Експерти: Седем мерки спират банките да крадат клиентите си