Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2015 11:25 - Проблеми при паричните задължения в чуждестранна валута
Автор: expose Категория: Новини   
Прочетен: 2868 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.05.2015 12:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

       След отмяната на чл.10, ал.1 от ЗЗД и въз основа на чл.9 от същия закон, предоставящ договорна свобода на страните, в гражданското ни законодателство отпадна ограничението паричните задължения по сделки да се уговарят и изпълняват в чужда валута. Сключването и изпълнението на сделки с предмет парични задължения в чуждестранна валута намира своя регламент в поредица законови и подзаконови нормативни актове, (Закона за задълженията и договорите, Търговски закон, Закона за кредитните институции, Закона за платежните услуги и платежните системи, Наредба № 13 за условията и реда за изпълнение на платежните операции и т.н.) Това създава предпоставки за трудности при тълкуването и противоречия при правоприлагането, което се потвърждава и от разнопосочната съдебна практика, формирана при разглеждане на граждански и търговски спорове, породени по повод сделки с предмет парични задължения в чуждестранна валута.

 

 

    Всяко задължение трябва да бъде изпълнено точно - чл. 79 ЗЗД. Изпълнението е точно по време, когото се извърши в момента на падежа на вземането. Принципът за точност и добросъвестност при изпълнение на задълженията (чл.63 от ЗЗД) важи безусловно и за паричните задължения. Интересът на кредитора не се свежда само до получаване на стойността, независимо от естеството и вида на паричните знаци, в които е изразена. Интересът на кредитора да получи плащането в уговорената валута може да бъде обосновано най-малко с два икономически аргумента: 1.необходимостта да управлява оптимално своята ликвидност, в това число да предвижда сроковете, вида и размера на паричните си постъпления с цел извършване на плащания към своите кредитори без излишно съхранение на парични средства; 2.непоемане на валутен риск /т.е. риска от промяна на валутните курсове/ по отношение на друга валута, различна от тази, в която е уговорено изпълнението на паричните задължения към неговите кредитори. Ето защо изборът на валутата се явява съществен елемент от предмета на договора за кредит, а изпълнението в налични или в безналични пари във валута, различна от уговорената, е равнозначно на пълно неизпълнение и кредиторът може да откаже да приеме изпълнението без да изпадне в забава. 

 

 

     Поредица разпореди от Закона за платежните услуги и   платежните системи /ЗПУПС/ регламентират начина на изпълнение на паричните задължения, уговорени в чужда валута /чл.34, чл.39, ал.1,т.2, чл.64,ал.5 и ал.7, чл.66, чл.68 и др/ в това число законът утвърждава следните принципи на изпълнение на паричните задължения:



а/Плащанията се извършват във валутата, уговорена между страните.

 


б/Доставчикът на платежни услуги незабавно осигурява на разположение на получателя сумата по платежната операция, като заверява платежната сметка на получателя със съответната сума.

 


в/ При услуга по обмяна на валута, лицето, предлагащо услугата по обмяна на валута, съобщава на платеца предварително всички такси, комисиони и обменния курс, които ще използва при обмяната на валута. Платецът следва да приеме изрично предложените такси, комисиони и обменен курс, за да се осъществи услугата по обмяна на валута.

 

   С Тълкувателно решение № 4/2014 от 29.05.2014 г. ОСГТК на ВКС реши, че : „Съдът не може да присъди левовата равностойност на сума, уговорена в чуждестранна валута, освен в изрично предвидените от закона случаи.“ Това бе първа сериозна крачка за преодоляване на противоречивата съдебна практика във връзка с паричните задължения с чуждестранна валута. Същевременно в цитираното съдебно решение не бяха обсъдени всички проблеми, касаещи сключването и изпълнението на сделки с предмет парични задължения в чуждестранна валута. Извън обсега на цитираното тълкувателно решение останаха няколко важни въпроса, по отношене на които е налице противоречива съдебна практика по чл. 290 ГПК, за част от които е налице произнасяне на ВКС в противоположен на ТР № 4/2014 смисъл.

      Така напр. според Решение № 213 от 10.09.2012 г. по гр. д. № 370/2011 г. на Върховен касационен съд : „Задълженията в чуждестранна валута са парични задължения. Няма пречка едно задължение във валута да бъде изплатено в български лева, тъй като съгласно чл. 25, ал. 2 ЗБНБ никой не може да откаже да приеме плащане в лева, но след като едно вземане съществува във валута, кредиторът не може да откаже да приеме и плащане в съответната валута. Ако плащането на валутното задължение се извършва в лева, длъжникът е длъжен да плати по обменния курс на съответната валута в деня и мястото на плащането. Положението на българския лев на единствено законно платежно средство в страната обаче поставя чуждестранните валути в положението на стока, която се купува и продава, единствено по отношение на него. Във всичко останало задълженията в чуждестранна валута не губят паричния си характер. Тези задължения не са за родово определени вещи и длъжникът не дължи предаването на вещи поне от средно качество съгласно чл. 64 ЗЗД. Задълженията в чуждестраннавалута са задължения за стойност (и затова, ако са възникнали напр. в германски марки, се дължат в евро); пълното им неизпълнение е изключено и е възможно единствено забавеното им изпълнение, за което се дължи законна лихва в размер, определен съгласно чл. 86, ал. 2 ЗЗД.“ Пак според същото Решение № 2313/2012 г. „Когато едно задължение е възникнало и съществува в чужда валута, длъжникът може да изпълни по свой избор, като плати в уговорената валута, а ако плащането става на българска територия, и в лева (съгласно чл. 25, ал. 2 ЗБНБ) според обменния курс на чуждата валута по времето и мястото на плащане. Длъжникът по задължение в чужда валута не може да плати в лева по избран от него курс, тъй като от възникването на вземането до деня на плащането са възможни колебания на обменния курс и не бива кредиторът да получи по-малко от това, което му се дължи в действителност. Като общо правило и кредиторът не може да избира курса, по който да бъде изплатено едно задължение в чужда валута, тъй като поради колебанията в курса, е възможно длъжникът да плати повече от това, което дължи в действителност. По изключение законът дава възможност на кредитора с вземане във валута да избира, по какъв курс да му се плати в лева (чл. 494, ал. 1 изр. 2  ТЗ).“ В цитираното съдебно решение „Когато вземането е присъдено във валута, при принудителното изпълнение то се погасява чрез плащане в български лева по обменния курс на съответната валута в деня и мястото на плащането (разпределението). Когато кредиторът има право и е избрал да претендира вземането си в български лева, то му се дължи по обменния курс на съответната валута в деня и мястото на падежа.“

       Според Решение № 61 от 18.02.2010 г. по гр. д. № 153/2009 г. на Върховен касационен съд: „Даването в заем на парични средства в чужда валута не е пречка връщането на сумата да се претендира в левовата й равностойност. Това е така, тъй като паричните задължения са дългове за стойност и интересът на кредитора е да получи стойността като цяло, независимо от вида и естеството на паричните знаци, които могат да я съставляват - т. 4 на Тълкувателно решение № 2/1997г. ОСГК на ВКС.“ 

    Според предходно Тълкувателно решение № 2 от 01.12.1997 г. по гр.д. № 2/1997 г. на Върховен касационен съд, Гражданска колегия : „Когато е допустимо търсенето на курсовата стойност на лева, размерът на вземането трябва да бъде определен към датата на настъпване на падежа, ако не е уговорено друго. Не е допустимо осъвременяване на задължението от съдилищата при промяна на курсовата стойност на лева.“ Пак според същото ТР № 2/1997 г.Интересът на кредитора е да получи стойността като цяло, независимо от вида и естеството на паричните знаци, които могат да я съставляват. Поради това се приема, че паричните задължения са дългове за стойност.......С оглед развиващите се инфлационни процеси и променящата се стойност на лева, трябва да се признае за валидна уговорката плащането да стане в българскати лева, но в размер равен на стойността на определено количество чуждестранна валута по курса в определен ден, т.е. паричното задължение е в такъв размер, каквато е стойността на лева спрямо определената по вид и количество валута към този момент..... Допустимо е присъждането на курсовата стойност на лева към датата на предявяване на иска, само когато страните не са уговорили срок и няма покана по смисъла на 
чл. 84, ал. 2 ЗЗД.Падежът на вземането, настъпил със заявяване на иска, изключва възможността съдът да присъди курсовата стойност на лева към датата на постановяване на решението. Недопустимо е определяне на курсовата стойност към момента на съдебното решение, защото с него се прави безспорно вземане, което вече е дължимо.Размерът на вземането не може да бъде определен и към момента на изпълнение на съдебното решение, защото това означава да се прехвърли на съдия-изпълнителя да определи всъщност дължимата сума, дори да се търси нещо извън предмета на спора

 

 

        С оглед преодоляване на наложената противоречива съдебна практика на основание чл. 290 ГПК e е наложително издаването на Тълкувателно решение на ОСГТК на ВКС по въпросите, залегнали по-долу. По мое мнение действащата нормативна уредба следва да се интерпретира в следната светлина:


 

  1.  

     Принципът за точност и добросъвестност при изпълнение на задълженията налага паричните задължения в чуждестранна валута да се изпълняват в размер и валутата, уговорени от страните по сделките, като е недопустимо по избор на кредитора, на длъжника, на съда или на съдебния изпълнител да се подменя договорната воля на страните и изпълнението на парично задължение, уговорено или присъдено от съда в чуждестрана валута, да бъде извършено в друга валута/ респ. в български лев.

     
  1.  

    Изпълнението в налични или в безналични пари във валута, различна от уговорената, е равнозначно на пълно неизпълнение и този случай кредиторът може да откаже да приеме изпълнението и да изисква точно и пълно изпълнение на паричното задължение в уговорената валута.

       

  2.  

    Пълно и точно изпълнение на парично задължение по безкасов път е налице тогава, когато средствата са предоставени на разположение на кредитора – получател по сметка, с чието салдо той може да се разпорежда. Това е моментът, в който следва да се зачете, че е завършило изпълнението на парично задължения, изплащано по безкасов път. Не е допустимо да се приеме за валидно и пълно изпълнението на парично задължение по безкасов път при осъществен от длъжника превод по блокирана сметка, до чието салдо кредиторът- получател на паричното задължение няма достъп да тегли и да се разпорежда. Това е междинна вътрешнобанкова операция, но тя не представлява краен етап на изпълнение на поетото парично задължение по безкасов път.

       

  3.  

      Клауза в договор, предвиждаща изпълнението на паричното задължение да бъде осъществено чрез превод по блокирана сметка, до която получателят няма достъп, не би могла да осигури точно и пълно изпълнение, и ако в самия договор не е предвидено да бъде осъществено пълно изпълнение на поетото задължение чрез последващо предоставяне на средствата на разположение на получателя в договорената валута, подобна клауза предвижда негоден начин на изпълнение и е нищожна поради противоречие с императивите за точно и пълно изпълнение.

     

      

  4.  

     Изискването на чл.34, ал.2 от ЗПУПС преди осъществяване на сделка по обмяна на валута лицето, предлагащо услугата по обмяна на валута, да съобщи на платеца размера на всички такси, комисиони и обменния курс, при които ще се осъществи обмяната и платецът да предостави своето информирано съгласие, като приеме изрично предложените такси, комисиони и обменен курс, е условие за валидност на сделката по обмяна на валута. 

     

  5.  

     След като преди сключване на сделка за обмяна на валута платецът/получател трябва да е наясно с размера на приложимия обменен курс, както и с дължимите такси и комисиони и да ги приеме преди извършване на операцията по обмяна, то клауза в договор, предвиждаща обмяна на валутата на паричното задължение по бъдещ валутен курс с неуточнена стойност, определян по размер едностранно от едната страна по сделката, без едновременно с това да са зададени условията, обективните индекси и механизма на изчисляване на курса в самия договор, е нищожна поради изначално неопределен предмет и поради липса на съгласие на основание чл.34,ал.2 от ЗПУПС.

      

     

  6. При договори за кредит в чуждестранна валута, при които е налице порок в клаузите, регламентиращи начина и момента на изпълнение на паричното задължение или в клаузите, регламентиращи приложимите курсове за обмяна на валутата, в която следва да се изпълни паричното задължение, в интерес на правната сигурност договорът за кредит запазва своята валидност, ако същият е усвоен от кредитополучателя, като се приема, че двете страни са постигнали съгласие относно вида на валутата и размера на отпуснатия кредит за сумата, която е предоставена на разположение и усвоена от кредитополучателя.

 

 

   Посредният въпрос касае преодоляванена възникналата противоречива съдебна практика във връзка с решаване на спорове по договори за кредит, по които е предвидено усвояването и погасяването да се извършва в чужда валута, в частност досежно определянето вида на валута, в която ще се усвоява и погасява кредита, както и по отношение на приложимия курс, по който евентуално ще бъде извършвана обмяната на валутата. В поредица типови договори една от търговските банки наложи търговска практика, според която кредита се усвоява по блокирана сметка, открита на името на кредитополучателя, до която обаче той няма достъп и не може да се разпорежда. По този начин в договорите за кредит бе уговорен невъзможен начин на усвояване на кредита в договорената валута, която банката в нито един момент не предостави на разположение на кредитополучателя. По същите типови договори за кредит е предвидено договорената сума като кредит в една валута да бъде служебно превалутирана от банката в евро по обменен курс на банката, валиден към деня на усвояването, и преведена от блокираната сметка на кредитополучателя по друга негова сметка, до която той вече има достъп и с чието салдо може да се разпорежда. По този начин банката изисква от потребителите към момента на сключване на договора за банков кредит да дадат своето предварително бланково съгласие за извършване на операция по обмяна на валутата по обменен курс, такси и комисиони, определяни едностранно от банката, по отношение на чиито стойности потребителят не е бил уведомен към момента на даване на своето съгласие, а и практически не е имало откъде да почерпи информация, доколкото става въпрос за стойности на обменни курсове, такси и комисиони, валидни към момента на извършване на платежните операции, т.е. в един бъдещ момент след подписването на договора за кредит.

 

 

 

    В случаите, при които съгласно сключени договори за предоставяне на кредит в швейцарски франк, банката е превела кредита в швейцарски франк по блокирана сметка на кредитополучателя, до която той няма достъп и не може да се разпорежда, е налице начално неизпълнение на паричното задължение на банката за отпускане на кредита в договорената валута. Операцията по извършената обмяна, при която банката извършва вторичен превод от франковата блокирана сметка по еврова сметка на кредитополучателя, до която той има достъп и с чието салдо може да се разпорежда, също е опорочена на две основания: 1. не е ясен размерът на курса, по който ще се се извърши обмяната към момента на подписване на договора; 2.обмяната е станала преди кредита да е усвоен, т.е. имаме начално отпускане на кредит в друга валута, различна от договорената. Дали франковият кредит е привидна сделка и като такава валутната клауза е нищожна, а страните са сключили прикрита валидна сделка за отпускане на сума в евро, по която банката е реализирала валидно изпълнение, а кредитополучателят се е съгласил и е усвоил сумата, или пък на свой ред кредитополучателят ще тръгне на претендира ново валидно изпълнение от страна на банката по франковия кредит е въпрос на лична преценка. Валутните клаузи за превод по блокирана сметка и за обмяна по неясен курс са нищожни на множество основания, в това число нарушение на правилата за точно и пълно изпълнение по ЗЗД и по Закона за платежните системи и платежните услуги, респ. отм. Наредба 3 за плащанията, както и на основание чл.143 от ЗЗП, в частност т.9 и т.14 от него.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: expose
Категория: Новини
Прочетен: 559395
Постинги: 114
Коментари: 123
Гласове: 233
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Омбудсманът призова Дянков да защити клиентите от банките
2. Нарушения в реклами и договори за потребителски кредити според Комисия за защита на потребителите
3. Неравноправни клаузи в Общите условия на „Юробанк И Еф Джи България” АД
4. Неравноправни клаузи в общите условия за кредитиране на „ПроКредитБанк” АД
5. Омбудсмана на Република България: Абсурд е за 5 лв. такса да плащаме 6 лв. на банката
6. ПОДАВАНЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 КЪМ ПЕТИЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ
7. И банките имат слаби места - интервю с адв.Десислава Димитрова
8. Осъдих ЦКБ за незаконна лихва
9. Лихвите в България - удобно (не)зависими...когато рискът пада... те продължават да се качват
10. Препоръка на Съвета от 12 юли 2011 година относно Националната програма за реформи на България от 2011 г.
11. Отворено писмо: Ако законът беше ясен, дали хиляди майки биха го нарушили?
12. Списък на спечелените дела срещу банки в България
13. Омбудсманът сезира КС за противоконституционност на чл. 417, т.2 от ГПК
14. Осъдени банки поради незаконосъобразно повишени лихви по ипотечни кредити
15. КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ПРЕД БЛИЦ: ПОТРЕСЕН СЪМ, ШЕФЪТ НА БНБ ОЧЕВИДНО НЕ ПОЗНАВА КОНСТИТУЦИЯТА
16. Още 4 банки разследвани за манипулиране на лихви
17. ЕС предлага манипулирането на лихви да се криминализира
18. Скандалът с лихвите се разраства
19. За тези, които пропуснаха предаването "Имат ли равни права банките и клиентите : http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1515421224-Imat_li_ravni_prava_bankite_i_klientite.html .
20. Русенец осъди "Уникредит" на 2 инстанции, банката му дължи надвзети пари
21. Любомир Христов: Банковият лобизъм в парламента е зараза с предсмъртни размери
22. Експерти: Седем мерки спират банките да крадат клиентите си