Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2016 14:38 - Преписка в Комисия за защита от дискриминация срещу МВР
Автор: expose Категория: Новини   
Прочетен: 1358 Коментари: 0 Гласове:
1



 До Комисия за защита от дискриминация

ІV-ти специализиран състав

По преписка № 87 / 2011 г.

 

 

З А Я В Л Е Н И Е

 

От ................................................................

С адрес : .....................................................

имейл : .........................................................

 

 

Уважаеми Г-н / Г-жо Докладчик,

 

      С настоящото заявявам, че поддържам подадена от мен жалба - допълнение с вх.№ 44-00-1717/13.05.2011 г. и изявявам своето желание да встъпя в качеството на подател на сигнал в производството пред КЗД по преписка № 87/2011 г.

 

     В допълнение на подадената жалба, към настоящия момент органите и длъжностните лица от системата на МВР продължават да извършват процесните дискриминационни действия спрямо мен и спрямо всички останали български граждани.

 

   Видно от официалната уеб-страница на МВР - http://www.mvr.bg/default.htm, както и http://sdvr.mvr.bg/Polezna_info/Obslujvane_grajdani/20150701_BDS.htm

 

в нея е изнесена информация единсвено за банковата сметка на МВР, открита в Уникредит Булбанк АД с IBAN:  BG65UNCR96603118086917,


а в графата "необходими документи" са указани приемания от МВР начин за плащане единствено по банков път /цитат : "
Таксата може да се плати на място на постерминал; в банка по желание, посредством пощенски паричен превод или чрез ePay/eBG"/, както и изискването към заявлението за издаване на български документи за самоличност да се представи задължително документ за платената такса по банков път.

 

Необходими документи съгласно сайта на МВР:
• Удостоверителен документ за раждане в оригинал и копие, което се прилага към заявлението  - при издаване на първа лична карта;
• Предишна лична карта и/или паспорт, ако има такива;
• Поименен документ за платена държавна такса, размерът на която е определен в Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси. 
Таксата може да се плати на място на постерминал; в банка по желание, посредством пощенски паричен превод или чрез ePay/eBG.

• Удостоверение за постоянен адрес – при промяна на постоянен адрес;
• Удостоверителни документи по гражданско състояние – при брак, развод и други, както и документ удостоверяващ промяна на имената – ако има такава в оригинал и заверени копия за прилагане към заявлението;

   Видно от официалната уеб страница на СДВР - http://sdvr.mvr.bg/Polezna_info/Obslujvane_grajdani/20150701_BDS.htm

 

в нея е изнесена информация единствено относно БАНКОВА СМЕТКА НА СДВР
в БНБ - ЦУ - София : BG97 BNBG 9661 3100 1570 01.

 

   На същата страница присъства изрично уточнение, че таксите по издаване на българските документи за самоличност могат предварително да се заплатят по следните изчерпателно изброени начини : чрез интернет банкиране, във всяка банка по предоставената сметка на СДВР, в Български пощи, на каса на Централна Кооперативна Банка в салона на сектор БДС при СДВР, на касите на СИБАНК в салоните на териториалните групи БДС към 01 - 09 Районно управление при СДВР и чрез ПОС-терминално устройство на СИБАНК в сектор/групи БДС - СДВР.

 

      Цитираните начини за плащане обхващат само една от хипотезите за плащане на държавни такси, уредена в чл.2 от ЗДТ - плащане по банков път. В тази връзка посочените от МВР и СДВР разновидности за плащане чрез интернет банкиране, във всяка банка по предоставената сметка на МВР / СДВР, в Български пощи, на каса на Централна Кооперативна Банка в салона на сектор БДС при СДВР, на касите на СИБАНК в салоните на териториалните групи БДС към 01 - 09 Районно управление при СДВР и чрез ПОС-терминално устройство на СИБАНК в сектор/групи БДС - СДВР, по своята същност представляват плащане по банков път, което се осъществява по указаната по-горе сметка на МВР / респ. СДВР, независимо че плащането би могло да се осъществи на каса на банков клон, помещаващ се в сграда на МВР, по интернет, чрез дебитна или кредитна карто и ПОС - устройство или чрез пощенски превод в Български пощи ЕАД. При всички указани в сайта на МВР / СДВР начини за плащане паричните средства постъпват по банкова сметка на МВР / СДВР, като плащането задължително е съпроводено от съпътстващи превода такси и комисиони - в това число такса за банков или пощенски превод, такса за откриване и поддържане на разплащателна сметка, от която да се извърши плащането, такса за поддържане на услугата интернет банкиране към откритата разплащателна сметка, такса за издаване на дебитни и кредитни карти, чието наличие е задължително условие за заплащане чрез ПОС - терминално устройство или за плащане чрез чрез ePay/eBG.

 

      Видно от приложените препратки към официалния сайт на МВР и СДВР, същите неглижират другата законова възможност за плащане, уредена в чл.2 от ЗДТ - в брой на каса на учреждението, без съпътстващи такси и комисиони.

 

 

    Моля да вземете в предвид обстоятелството, че единственият нормативен акт, който регламентира начините на заплащане на държавните такси, е Законът за държавните такси, като съгласно разпоредбата на чл.2 от същия на българските граждани е предоставено право на избор между два законово регламентирани начина за заплащане на държавните такси - в брой и по банков път.

 

В тази връзка § 10 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗБЛД задължава МС да издаде подзаконов акт, ограничен в рамките на следната законова делегация : в същия акт следва единствено да бъдат определени дължимите държавни такси по размер, както и да се регламентира реда, т.е. организацията за тяхното събиране. В тази връзка нито МС , нито в частност Министъра при МВР и Директорът на Дирекция „Български документи за самоличност" разполагат със законово делегирана компетентност да преуреждат, отменят или изменят чл.2 от ЗДТ, същите органи и длъжностни лица не разполагат с компетентност да определят начините за заплащане на държавните такси за издаване на български документи за самоличност. Същите държавни органи /МС, Министърът при МВР и Директорът на Дирекция „Български документи за самоличност разполагат единствено с правомощие /задължение/ да предприемат всички необходими действия по прилагането на закона, в това число да създадат нужната организация в подопечните им ведомства / чрез разкриване на каси за заплащане в брой/, чрез която да се осигури пълното приложение на закона, в частност на предвидените в чл.2 от ЗДТ два алтернативни начина за заплащане на държавните такси /в брой и по банков път/.

 

       С настоящия сигнал твърдя, че МВР отказва да приеме заявление за издаване на български докумет за самоличност в случай, че към него не бъде приложен документ за платена такса по банков път , както и че МВР отказва да разкрие каси за плащане в брой с оглед реализиране на втория предвиден в закона начин за плащане на държавните такси - в брой на каса на учреждението.

 

     Считам, че липсват законови основания за отказ от страна на МВР да приема заявления за издаване на български документи за самоличност без приложен документ за заплатена държавна такса, както и че липсва законово основание МВР да отказва да приложи чл.2 от ЗДТ и да не приема плащания на държавните такси в брой на каса.

 

      Основанията за отказ за приемане на заявление за издаване на БЛД са изрично и изчерпателно изброени в чл. 11.от Правилника за издаване на БЛД.

 

Заявление за издаване на български личен документ не се приема в следните случаи:

1. когато не е попълнено съгласно изискванията на чл. 5 и 6 или е с поправки, зачертаване или изтриване;

2. в случаите по чл. 7, ал. 3 - Заявлението не се приема при установена липса или несъответствие на единен граждански номер (ЕГН), личен номер на чужденец (ЛНЧ), личен номер (ЛН), имена и/или месторождение с данните в НАИФ „НРБЛД".

3. когато приложената снимка не отговаря на изискванията;

4. при явно несъответствие на образа на лицето с образа от снимката.

 

      Неприлагането на документ за платена държавна такса не фигурира сред изчерпателно регламентираните в чл.11 от ПИБЛД основания за постановяване на законосъобразен отказ за приемане на заявление за издаване на БЛД.

 

Съгласно чл.2 от ЗДТ на българските граждани е предоставено право на избор да платят дължимата такса в брой на каса или по банков път, Нормативната уредба е създадена с цел тяхното удобство, финансово и времево облекчаване .

       Законодателят очевидно е отчел, че по отношение на част от българските граждани е изцяло неприложим първият начин за плащане - по банков път, било поради липса на дебитна или кредитна карта и разплащателна сметка, било поради липса на банков офис и салон на всяка банка във всяко населено място /малките населени места/, било поради непосилната финансова тежест на съпровождащите банковия превод такси и комисиони в полза на частни юридически лица, като същите такси често надхвърлят многократно по размер дължимата държавна такса /напр. за внасяне на такса от 1 лв. за издаване на талон на МПС клиентът дължи банкова такса от 5 лв. за вноска на сумата на каса на банката/.

 

       Поради отказ на МВР да приеме плащане в брой на каса, МВР със своите действия поставя в невъзможност част от българските граждани да се снабдят с документ за самоличност, което от своя страна е пречка същите да разкрият банкова сметка и да се снабдят с дебитна/кредитна карта , а това е абсолютно задължително условие за извършване на плащане по банков път, в частност по интернет или посредством картово плащане чрез ПОС терминално усторйство, а така също те не биха моли да извършат плащане и чрез пощенски превод при Български пощи ЕАД поради невъзможност да удостоверят самоличността си пред пощенските служители и отказ от тяхна страна да бъдат обслужени /те срещат дори отказ да получат кореспонденция, адресирана до тях, поради липса на документ за идентификация/.

 

        Считам, че заплащането на дължимата от мен и от всеки български гражданин държавна такса в полза на бюджета не би следвало да бъде обвързано с други съпътстващи разходи, такси и комисиони, извън законово регламентираните по размер държавни такси в Тарифа № 4, поради което с настоящото отказвам да заплащам съпътстващи такси и комисионни в полза на банки, пощенски учреждения и други частни юридически лица.

 

        Моля да имате в предвид обстоятелството, че плащане в брой на каса на МВР и плащане на каса на банков офис, помещаващ се в сграда на МВР са два различни начина на плащане. Заплащането на държавни такси на каса на банков клон или в пощенски офис, независимо че формално същите частни офиси може да са разположени в сграда на МВР, влече след себе си допълнителни такси и комисионни, същото представлява разновидност на плащане по банков път, докато моят избор е да платя в брой на каса, а не по банков път.

 

      В тази връзка, моля да бъде изискана необходимата информация от МВР във връзка с приеманите от тях начини за плащане на държавни такси, наличието или лисата на разкрити собствени каси за плащане към всяко поделение на МВР, в което се приемат заявления за издаване на български документи за самоличност, както и за наложената в МВР практика приемането на заявленията да е зависимо от прилагането на документ за заплатена такса.

 

             Моля да изясните обстоятелството на какво основание органите на МВР в противоречие със закона отказват втория законов начин за плащане на държавните такси в брой, регламентиран в чл.2 от ЗДТ, както и на какво законово основание и по-специално в нарушение на чл.11 Правилника за издаване на БЛД изискват прилагането на документ за платена такса към всяко заявление за издаване на български документ за самоличност като условие за неговото приемане, още повече съгласно чл.39 от ТАРИФА № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по ЗДТ, за някои изрично регламентирани в Тарифата случаи държавна такса не се дължи, а съгласно предвидената законова възможност за подаване на заявлението по електронен път, плащането на държавната такса се извършва след подаване на същото заявление и не е необходимо условие за неговата обработка и приемане.

 

     Моля да имате в предвид обстоятелството ,че прилагането на документ за платена държавна такса не присъства като задължително условие нито в чл.31 от ЗБЛД за приемането на заявление за издаване на български документ за самоличност, нито в чл.11 от ПИБЛД, а така също нито един действащ нормативен акт не изисква прилагането на документ за платена държавна такса като задължително условие за приемането на заявление / респ. за издаването на заявения български документ за самоличност. В тази връзка считам, че плащането на държавната такса /и в предвид разпоредбата на чл.39 от Тарифа № 4, която освобождава от задължение да заплащане на държавна такса/ не са въздигнати от закона като основание за отказ за издаване на български документ за самоличност.

 

 Чл.4 от ЗБЛД прокламира субективно право на всеки български гражданин да притежава български документи за самоличност, поради което отказът на длъжностните лица в подопечното им учреждение или ведомство да приемат заявление за издаване на български документи за самоличност без приложен документ за платена държавна такса по банков път, както и отказът на същите длъжностни лица да приемат плащане в брой на каса на учреждението и да издадат в предвидения от закона срок лична карта и свидетелство за управление на МПС представляват грубо нарушение на уреденото в чл.4 от ЗБЛД субективно право, с всички произтичащи от това последици.

 

При неплащане на дължимите държавни такси по издаване на документи за самоличност фискът раполата с правно-регламентирана възможност за тяхното принудително събиране, но не и със законово предвидено правомощие да откажат издаването на документ за самоличност и да нарушат гарантираното ми от закона право на идентификация /право да притежавам документ за самоличност/ като необходимо условие за упражняване на пълния обем на предоставените ми от закона правоспособност и дееспособност.

 

          Моля в случай, че установите извършването на описаните дискриминационни действия от страна на служителите и длъжностните лица в системата на МВР, да задължите същите де преустановят тяхното извършване, като ги задължите да спазват действащото българско законодателство и осигурят условия за неговото пълно приложение, в това число чрез разкриване на каси за плащане в брой към всяко поделение на МВР, което приема заявления за издаване на български документи за самоличност, както и да преустановят извършването на незаконосъобразно въведената дискриминационна практика приемането на заявления за издаване на български документи за самоличност да се осъществява единствено при прилагането на документ за платена такса.

 

Заявител : ..................




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: expose
Категория: Новини
Прочетен: 559143
Постинги: 114
Коментари: 123
Гласове: 233
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Омбудсманът призова Дянков да защити клиентите от банките
2. Нарушения в реклами и договори за потребителски кредити според Комисия за защита на потребителите
3. Неравноправни клаузи в Общите условия на „Юробанк И Еф Джи България” АД
4. Неравноправни клаузи в общите условия за кредитиране на „ПроКредитБанк” АД
5. Омбудсмана на Република България: Абсурд е за 5 лв. такса да плащаме 6 лв. на банката
6. ПОДАВАНЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 КЪМ ПЕТИЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ
7. И банките имат слаби места - интервю с адв.Десислава Димитрова
8. Осъдих ЦКБ за незаконна лихва
9. Лихвите в България - удобно (не)зависими...когато рискът пада... те продължават да се качват
10. Препоръка на Съвета от 12 юли 2011 година относно Националната програма за реформи на България от 2011 г.
11. Отворено писмо: Ако законът беше ясен, дали хиляди майки биха го нарушили?
12. Списък на спечелените дела срещу банки в България
13. Омбудсманът сезира КС за противоконституционност на чл. 417, т.2 от ГПК
14. Осъдени банки поради незаконосъобразно повишени лихви по ипотечни кредити
15. КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ПРЕД БЛИЦ: ПОТРЕСЕН СЪМ, ШЕФЪТ НА БНБ ОЧЕВИДНО НЕ ПОЗНАВА КОНСТИТУЦИЯТА
16. Още 4 банки разследвани за манипулиране на лихви
17. ЕС предлага манипулирането на лихви да се криминализира
18. Скандалът с лихвите се разраства
19. За тези, които пропуснаха предаването "Имат ли равни права банките и клиентите : http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1515421224-Imat_li_ravni_prava_bankite_i_klientite.html .
20. Русенец осъди "Уникредит" на 2 инстанции, банката му дължи надвзети пари
21. Любомир Христов: Банковият лобизъм в парламента е зараза с предсмъртни размери
22. Експерти: Седем мерки спират банките да крадат клиентите си