Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2016 13:22 - Отбой в редиците на Юробанк след моя жалба
Автор: expose Категория: Новини   
Прочетен: 1231 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 21.04.2016 14:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Я, гледай ти! След възражението ми пред Юробанк и сигналът ми пред КЗП изведнъж на сайта на Юробанк България АД от нищото изникнаха нови Общи условия с изцяло променено съдържание, съгласно които : " IV. ЛИХВИ. ТАКСИ И КОМИСИОНИ - 6. Дължимите суми по Договора за кредит се олихвяват с годишен лихвен процент, предвиден в Индивидуалния Договор за Кредит, който може да бъде променлив или фиксиран. Отделно от договорената лихва, в случай на забава, Кредитополучателят дължи обезщетение за забава съгласно чл. 9." Не са перфектните ОУ, нито Юробанк е мечтаният и избран от мен партньор, но все пак е нещо по-различно от първоначалния несполучлив опит на Юробанк да подмени договорената в индивидуалните договори методика за изчисляване на лихвите по кредитите с техния измислен БЛП, определян едностранно от банката като размер и с минимално фиксирани от банката нива от 8,5 % за кредитите в евро и 11 % за кредитите в лева. Аз, въпреки това, ще пусна и ново изрично уведомление до Юробанк, че не приемам и настоящите ОУ. Въобще не приемам нищо от тях. До такава степен се дискредитираха през последните пет - шест години в очите ми, че днес, вървейки по улицата и държейки тяхна брошура в ръка, неволно изпитах срам, че някой може да асоциира по брошурата някаква връзка между мен и Пощенска.  Дотам го докараха сами. А КЗП отново ще я уведомя, че следващия път, когато Юробанк изменя тотално съдържанието на своите ОУ, ако обича да слага нова начална дата, която следва датата на отменените ОУ, а не да я предхожда /както в настоящия случай - отменените ОУ влизаха в сила на 07.03, а текущите, действащи ОУ влизат в сила още от 01.03/ и да уточнява изрично, че става върос за тотално нови ОУ, а не само за промяна в наименованието на ОУ, както е посочено в момента /на всичкото отгоре, в наименованието на новите ОУ е променена единствено датата на влизане в силата/. Въобще за пореден път Юробанк действа по тертипа на изпечените мошеници.www.postbank.bg/repository/files/ABB_GTC/GTC/%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8_%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8_Alpha_BPB.pdf Ще

       Ще си позволя да цитирам част от променените ОУ на Пощенска ,която  показва защо ще пусна писмено уведомление до банката ,че не ги приемам и същите няма да намерят приложение по моя договор за кредит : "т.10. Страните договарят, че общият разход по кредита (всеки 
един от неговите елементи и по-специално лихвеният процент) може да бъде променян едностранно от Банката, при настъпване на изменение в обективни обстоятелства в стойностни измерения, различни от тези към датата на сключване на Договора, както са посочени по-нататък в тези Общи условия, по реда за влизане в сила на промяната, предвидени в настоящите Общи условия и/или уговореното в Индивидуалния договор (ако има такова). С подписването на Договора Кредитополучателят дава изричното си съгласие, в случаите на настъпване на съответна промяна на нормативната база в България и/или на обективните условия на съответните финансови пазари в България и/или при възникване на други обективни обстоятелства на местния финансов пазар, които са извън контрола на Банката и които водят до съществено повишаване разходите на банките в България като цяло по привлечения ресурс и/или до допълнителни разходи по предоставените от тях кредити, Банката да променя едностранно договорения в Индивидуалния Договор за Кредит лихвен процент, но само с цел споделяне с Кредитополучателя на риска от съответните непредвидими и извънредни обективни промени в икономическите обстоятелства, водещи до извънредни разходи за Банката." По тази логика бих искала да попитам Юробанк  : след като иска да споделя 50 / 50 с мен, нейния клиент, риска от своята търговска дейност, дали ще бъде така любезна да сподели и 50/50 от своята текуща печалба?!

     И най-долу прилагам доказателство /извлечение от ОУ на банката/, от което е видно, че от  Пощенска по-нагла банка няма : ОУ т.11. Ако кредитът е в левове, в случаите на промяна в официалния валутен курс на българския лев към еврото (съгласно чл.29, ал.1 и 2 от Закона за БНБ), или прекратяване съществуването на лева и замяната му с друга валута, Банката извършва следните корекции в главницата и дължимите разходи по кредита:

а) При промяна на курса на лева спрямо Евро: преизчислява и коригира дължимия остатък по ползвания кредит съобразно новия курс на лева изчислен към евро, като размерът на коригирания дълг (главница и дължими лихви) в български лева бъде равен на дължимата от Кредитополучателя сума, деноминирана в евро в деня, предхождащ влизането в сила на промяната в официалния валутен курс, преизчислен по новия курс лев/евро;
б) При замяната на лева с друг вид валута: трансформира размера на кредита в евро по обменния курс за евро за деня, предхождащ датата на влизане в сила на новата национална валута. Приложимият лихвен процент по превалутирания кредит ще бъде съответният лихвен процент за съответния вид кредит, официално офериран от Банката на интернет страницата. 

       По силата на цитираната т.11 от ОУ Юробанк България прехвърля изцяло неблагоприятното развитие на курса лев / евро (при обезценка на лева спрямо еврото) върху клиента - кредитополучател и то по силата на нови ОУ, неподписани от клиентите. Това ще доведе до промяна не само на текущите погасителни вноски, но и на размера на остатъчния олихвяем дълг /главница/ по кредита. Пример - кредитите в швейцарски франк, при които 5 години след редовни погашения кредитополучателите се оказаха в положение да дължат остатъчни главници по-големи от първоначално усвоения кредит.. Това е нов нагледен пример за цялостно прехвърляне на валутния риск върху клиента /без той да е приел изрично този риск, без да е уведомен за последиците от неговото приемане, без да е споделен риска/.



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: expose
Категория: Новини
Прочетен: 559441
Постинги: 114
Коментари: 123
Гласове: 233
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Омбудсманът призова Дянков да защити клиентите от банките
2. Нарушения в реклами и договори за потребителски кредити според Комисия за защита на потребителите
3. Неравноправни клаузи в Общите условия на „Юробанк И Еф Джи България” АД
4. Неравноправни клаузи в общите условия за кредитиране на „ПроКредитБанк” АД
5. Омбудсмана на Република България: Абсурд е за 5 лв. такса да плащаме 6 лв. на банката
6. ПОДАВАНЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 КЪМ ПЕТИЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ
7. И банките имат слаби места - интервю с адв.Десислава Димитрова
8. Осъдих ЦКБ за незаконна лихва
9. Лихвите в България - удобно (не)зависими...когато рискът пада... те продължават да се качват
10. Препоръка на Съвета от 12 юли 2011 година относно Националната програма за реформи на България от 2011 г.
11. Отворено писмо: Ако законът беше ясен, дали хиляди майки биха го нарушили?
12. Списък на спечелените дела срещу банки в България
13. Омбудсманът сезира КС за противоконституционност на чл. 417, т.2 от ГПК
14. Осъдени банки поради незаконосъобразно повишени лихви по ипотечни кредити
15. КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ПРЕД БЛИЦ: ПОТРЕСЕН СЪМ, ШЕФЪТ НА БНБ ОЧЕВИДНО НЕ ПОЗНАВА КОНСТИТУЦИЯТА
16. Още 4 банки разследвани за манипулиране на лихви
17. ЕС предлага манипулирането на лихви да се криминализира
18. Скандалът с лихвите се разраства
19. За тези, които пропуснаха предаването "Имат ли равни права банките и клиентите : http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1515421224-Imat_li_ravni_prava_bankite_i_klientite.html .
20. Русенец осъди "Уникредит" на 2 инстанции, банката му дължи надвзети пари
21. Любомир Христов: Банковият лобизъм в парламента е зараза с предсмъртни размери
22. Експерти: Седем мерки спират банките да крадат клиентите си