Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2016 15:09 - Председателя на КЗП Димитър Маргаритов дължи отговор и оставка
Автор: expose Категория: Новини   
Прочетен: 2906 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 24.11.2016 15:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 След потока от хвалебствени слова на Димитър Маргаритов Йотов , че в сключеното между КЗП и Юробанк България споразумение банката "признава, че действалите в този си вид досега клаузи са неравноправни", основателно възникват следните въпроси : 1.Кога КЗП ще направи публично достояние текста на споразумението ,така че всички да се запознаят непосредствено с него и да могат да се позоват на споразумението в преговорите с банката; 2.При призната неравноправност от страна на банката на всички атакувани клаузи защо колективният иск пред СГС приключи с оттегляне на иска от страна на КЗП, а не с прилагане на споразумението към делото с искане за неговото одобряване, т.е.с признание на банката за неравноправност на клаузите пред съда и скрепването му със сила на пресъдено нещо; 3.По какъв начин г-н Маргаритов ще проследи спазва ли се постигнатото споразумение по отношение на всички договори с неравноправни клаузи и каква е причината седмица след приемането му служителите във всички клонове на Юробанк България все още да не са запознати със съдържанието му, а банката да отказва да прилага споразумението; 4.При условие, че Юробанк е признала в споразумението нищожността на валутните и лихвените клаузи, по каква причина КЗП се е съгласила увредените потребители да бъдат прецакани за сметка на интересите на банката, като й опростят всички надвзети лихвени и валутни разлики, платени без правно основание до настоящия момент, и поемат 20 % от несъществуващия валутен риск /при нищожност на валутните клаузи в няколко съдебни решения СРС и СГС отсъждат, че кредитите са в лева/евро, преизчислени по курса, действащ към датата на усвояване на кредита, т.е. няма подялба на никакъв валутен риск в съотношение 20/80, а банката дължи връщане на всички надвзети суми. 5. И още един въпрос, който никак не е маловажен - ако споразумението е такава блестяща победа на КЗП, по каква причина ден след оттеглянето на иска СГС е затрупан от молби за присъединяване на недоволни потребители, които настояват пред СГС делото да бъде решено по същество, а самата Юробанк България зорко следи производството и само ден след произнасяне Определението на СГС от 22.11.2016 г. банката да даде становище по молбата за оттегляне на иска от КЗП, още преди същото определение да е оповестено публично в сайта на съда и да й е съобщено, Юробанк България вече е депозирала становище с дата 23.11.2016 г. пред СГС . Подозирам, че както КЗП, така и Юробанк се тресат от страх, че СГС би могъл да не прекрати делото, а да го разгледа по същество и да се произнесе със съдебно решение, съобразно което  неравноправните валутни и лихвени клаузи са прогласени за нищожни, а банката е поставена пред перспективата да връща всички надвзети валутни и лихвени разлики.



Гласувай:
1



1. expose - Оставка
25.11.2016 11:01
През 2010 г. бв.председател на КЗП г-н Дамян Лазаров потули констатаците на КЗП за наличие на неравноправни клаузи в типовите договори на Уникредит, отказа се от публично обявеното намерение КЗП да предяви колективен иск срещу Уникредит и скорострелно усвои два кредита от същата банка в големи размери. Година по-късно - 2011 г. - г-н Дамян Лазаров подаде оставка от поста председател на КЗП. Преди три години, февруари 2013 г. поискахме оставката на г-н Искров пред БНБ. Бяхме първите, които сториха това публично пред медиите. Не мина и година, и Искров остана в историята на БНБ. Днес сме изправени пред поредния скандал с грандиозен мащаб - потайното споразумение между КЗП и Юробанк, с което КЗП отказа да изпълни законовите си задължения и наруши закона. Политическите времена отново са нестабилни. Ден преди нашата среща, на 15.11.2016 г., Вие г-н Димитър Маргаритов Йотов се срещнахте с икономическия министър в оставка Божидар Лукарски като Ваш принципал. Дали обсъдихте предстоящото споразумение, с негова благословия ли го сключихте? Оставката Ви, г-н Маргаритов, е въпрос на време. Няма оставка, която ние, потребителите да сме поискали, и да не сме получили до настоящия момент. Оставката на г-жа Елчинова, която оглавява Дирекция контрол на пазара, същото лице отговарящо пряко за отстраняване на неравноправните клаузи при двете председателства на КЗП - на Дамян Лазаров и на Димитър Маргаритов - е повече от наложителна. Г-жа Елчинова носи лична вина за забавата / за отказа на КЗП да вземе мерки, така че 8 години след констатациите на КЗП за неравноправност същите неравноправни клаузи все още да са действащи и да се прилагат от 25 банки в страната. Надменното отношение на срещата от страна на г-жа Елчинова, която при всеки наш досег не пропуска да ме попита защо аз не предявя колективен иск, но настоявам КЗП да стори това, демонстрираната от г-жа Елчинова лична неприязън към моето настоятелно отношение КЗП да си свърши работата , има просто обяснение : г-жа Елчинова не е наясно със своите задължения по закон, с функциите на КЗП, с финансирането на дейността на комисията, което идва от моята / от нашата заплата - с данъците си ние издържаме КЗП. Ние сме Вашия работодател, г-жо Елчинова. След като за толкова години, оглавявайки върхов пост, не сте разбрали този факт, то остава само едно - ОСТАВКА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: expose
Категория: Новини
Прочетен: 559574
Постинги: 114
Коментари: 123
Гласове: 233
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Омбудсманът призова Дянков да защити клиентите от банките
2. Нарушения в реклами и договори за потребителски кредити според Комисия за защита на потребителите
3. Неравноправни клаузи в Общите условия на „Юробанк И Еф Джи България” АД
4. Неравноправни клаузи в общите условия за кредитиране на „ПроКредитБанк” АД
5. Омбудсмана на Република България: Абсурд е за 5 лв. такса да плащаме 6 лв. на банката
6. ПОДАВАНЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 КЪМ ПЕТИЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ
7. И банките имат слаби места - интервю с адв.Десислава Димитрова
8. Осъдих ЦКБ за незаконна лихва
9. Лихвите в България - удобно (не)зависими...когато рискът пада... те продължават да се качват
10. Препоръка на Съвета от 12 юли 2011 година относно Националната програма за реформи на България от 2011 г.
11. Отворено писмо: Ако законът беше ясен, дали хиляди майки биха го нарушили?
12. Списък на спечелените дела срещу банки в България
13. Омбудсманът сезира КС за противоконституционност на чл. 417, т.2 от ГПК
14. Осъдени банки поради незаконосъобразно повишени лихви по ипотечни кредити
15. КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ПРЕД БЛИЦ: ПОТРЕСЕН СЪМ, ШЕФЪТ НА БНБ ОЧЕВИДНО НЕ ПОЗНАВА КОНСТИТУЦИЯТА
16. Още 4 банки разследвани за манипулиране на лихви
17. ЕС предлага манипулирането на лихви да се криминализира
18. Скандалът с лихвите се разраства
19. За тези, които пропуснаха предаването "Имат ли равни права банките и клиентите : http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1515421224-Imat_li_ravni_prava_bankite_i_klientite.html .
20. Русенец осъди "Уникредит" на 2 инстанции, банката му дължи надвзети пари
21. Любомир Христов: Банковият лобизъм в парламента е зараза с предсмъртни размери
22. Експерти: Седем мерки спират банките да крадат клиентите си