Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2012 14:34 - Кого защитава Комисия за защита на потребителите - потребителите или банките?
Автор: expose Категория: Новини   
Прочетен: 9403 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 18.06.2012 16:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Пред последните три години имах злощастието да се надявам, уповавам и да разчитам, че Комисия за защита на потребителите ще упражни предоставените й по закон правомощия и ще ме защити в качеството ми на потребител на финансови услуги в България. Група потребители подадохме колективна жалба срещу Уникредит Булбанк АД поради констатираните от нас  неравноправни клаузи в типовите и договори за ипотечен кредит и в общите условия по тях, като създадохме безпокойство и суетня сред служителите на казионната организация. Първата  позиция на КЗП бе  предадена по мас-медиите, пред които  КЗП декларира намерението си  да предяви колективен иск срещу Уникредит Булбанк за обявяване нищожност на констатираните неравноправни клаузи, даващи правото на банката едностранно да повишава лихвите по нашите ипотечни кредити.  Ентусиазмът на ресорните служители бързо спадна, когато по същото време бв. шеф на КЗП Дамян Лазаров усвои  ипотечен кредит  от  атакуваната банка. Последваха маса еквилибристики в писмени отговори на КЗП до потърпевшите, в които с половин уста се коментираше, че констатираните неравноправни клаузи вече не се прилагат по новите договори, а по отношение на нас не би имало полза от предявяване на колективен иск, тъй като той нямало да доведе до връщане на надвзетите суми от банката. КЗП ни съветваше да се помирим по възможност с Уникредит Булбанк , ако ли пък не - да си предявяваме индивидуални осъдителни искове.  В писмен отговор до мен КЗП лично ме уведоми, че е предприела административно-наказателна отговорност срещу Уникредит Булбанк заради констатираната нелоялна практика. До настоящия момент нямам отговор на въпроса каква санкция е наложена на банката, както и какви реални действия е предприела КЗП извън изнесената в пресата информация, че бв.шеф на КЗП си е подал оставката /без коментар относно наличния конфликт на интереси, който наложи скоростната рокада в държавната структура/.

Преди около месец ми се наложи отново да се обърна към КЗП поради констатирана от мен нелоялна банкова практика, прилагана от  БНП Париба Пърсънъл Файненс ЕАД и свързаното с нея застрахователно дружество  Кардиф по кумулативно предоставяните продукти : договор за потребителски /стоков/ кредит и групова застраховка на плащанията, обявени в публичното пространство като безлихвен кредит, които въвеждат в заблуждение масовия потребител, тъй като  по същество представляват договор за потребителски кредит с инкорпорирана лихва в размер на 5 % за срок от 10 месеца, обявена официално като дължима застрахователна премия по застраховка на плащанията по същия кредит. След анализ на визираните два продукта се оказва, че поради липсата на информация в Кардиф за всяко застраховано лице по предварително сключената от Париба Пърсънъл Файненс ЕАД групова застраховка на плащанията, поради невъзможността същата застраховка да бъде предсрочно прекратена, и поради прилаганата от Париба Пърсънъл Файненс ЕАД практика застрахователната премия за целия срок на кредита да бъде предварително капитализирана към главницата по потребителските кредити, по същество т.нар. „безлихвен” стоков кредит за срок от 10 месеца представлява потребителски кредит с фиксирана лихва в размер на 5 %, която е предварително капитализирана към главницата, поради което Париба Пърсънъл Файненс ЕАД претендира нейното заплащане за целия остатъчен срок на кредита при всички случаи, дори при предсрочно погасяване на кредита. Скоро получих дълбокомислен и юридически "издържан" отговор от КЗП в стил : помирете се с Париба чрез нашите помирителни комисии, ако ли пък не - бъдете спокойни, Париба и Кардиф нямат претенции спрямо вас. Уникален отговор, след като го прочетох на близките си, те ме попитаха кого всъщност защитава КЗП - потребителите или банките? Не можах да им дам смислен отговор.
Затова реших да отправя едно заявление до КЗП по Закона за достъп до обществена информация, като се надявам отговорът на КЗП
 по него окончателно да отговори на въпроса : кого всъщност защитава Комисия за защита на потребителите, банките или самите потърпевши?
За себе си отдавна знам отговора, поради което искрено се надявам в този абсурден свят на взаимоотношения в страната ни, в който финансово силният партньор е брутално подкрепян от лобистки закони, ниглежиран от надзорните органи и оставен на тотален самоконтрол, най-сетне да бъдат приети два закона, регламентиращи създаването на финансов омбудсман и обявяването фалит на физическите лица. След това Комисията за защита на потребителите може да се саморазпусне. 
Прилагам писмото, което изпратих до КЗП, ако някой от Вас проявява желание да тръгне по трънливия път на създаване на гражданското общество. Поздрави.

З А Я В Л Е Н И Е по ЗДОИ

Уважаеми Г-да,

В общо писмо (вх. № ......../14.07.2010г в КЗП)  група потребители изразихме своето безпокойство от практиките, прилагани от „Уникредит Булбанк” в Република България.

1.В качеството ми на заинтересована страна, моля, на основание ЗДОИ да ми бъде предоставена информация под формата на писмена справка  относно всички предприети от Комисия за защита на потребителите действия и издадени от Вас  актове във връзка с подадено от група потребители /в това число и мен/ писмо  вх. № ......./14.07.2010г в КЗП, в това число да ми бъде предоставен препис от Отговор изх.№ № ............./02.09.2010 г.,  в отговор на моята жалба.

2.Моля да ми бъде предоставен препис от всички протоколи и решения на Комисия за защита на потребителите, съгласно които КЗП обявява наличието на неравноправни клаузи в типовите договори и общите условия на Уникредит Булбанк АД и/или констатира наличието на нелоялни банкови практики през периода 2006 г. – понастоящем.

3. Моля да ми бъде предоставен препис от всички актове, издадени от КЗП, с които се предприемат действия за реализиране на административно- наказателна отговорност срещу Уникредит Булбанк АД, издадени от КЗП, в това число протоколите на КЗП, в които се  взема решение за предприемане на действия за реализиране на административно наказателна отговорност срещу Уникредит Булбанк АД и издадените въз основа на тях наказателни постановления през периода 2006 г. – понастоящем.

4.Моля да ми бъде предоставен препис от всички протоколи и взети решения на КЗП през периода 2006 г. – понастоящем, в които се взема решение във връзка с предявяване на колективен иск срещу Уникредит Булбанк за обявяване нищожност на неравноправни клаузи от типовите договори и общи условия на Уникредит Булбанк АД, или за преустановяване на нелоялни банкови практики, констатирани от КЗП.      

Моля посочената по-горе информация да ми бъде изпратена на хартиен носител ,  както и на  е-майл.


С уважение.



Тагове:   новини политика,


Гласувай:
5



1. podvodni - Както представяш нещата, функц...
18.06.2012 14:59
Както представяш нещата, функцията на КЗП е само за отклоняване и туширане на недоволството на потрембителите. Или по-просто казано, бутафорна организация. Реално от нея няма никакъв смисъл. За това, всеки засегнат ще си спести много време и нерви ако въобще не прибягва до нейните услуги, а директно се обръща към съда.
цитирай
2. expose - Не ми е безразлично съществуването на КЗП, аз съм данъкоплатец в разцвета на силите си...
18.06.2012 15:04
podvodni написа:
Както представяш нещата, функцията на КЗП е само за отклоняване и туширане на недоволството на потрембителите. Или по-просто казано, бутафорна организация. Реално от нея няма никакъв смисъл. За това, всеки засегнат ще си спести много време и нерви ако въобще не прибягва до нейните услуги, а директно се обръща към съда.

Ако КЗП е бутафорна организация, то нека разходите за нея да бъдат пренебрежимо малки, най-добре въобще да не съществуват...
цитирай
3. анонимен - Здравейте, знаете ли дали има съ...
18.06.2012 15:47
Здравейте, знаете ли дали има съдебни решиения срещу УниКредит Булбанк и кои са те?
цитирай
4. expose - Вече има осъдителни решения срещу Уникредит, Юробанк и Пиреос, заради неправомерно повишени лихви по кредитите
18.06.2012 15:57
анонимен написа:
Здравейте, знаете ли дали има съдебни решиения срещу УниКредит Булбанк и кои са те?

Да, вече има спечелени дела на първа инстанция срещу Уникредит Булбанк. Те са публикувани по-долу, ведно с осъдителни решения и срещу други банки по сходни дела - своеволно повишени лихви по кредитите в нарушение на договорената методика за изчисляване на лихвите: http://plamen1967.wordpress.com/woncases/ .
цитирай
5. анонимен - Имате ли електронна поща за конт...
17.10.2012 09:31
Имате ли електронна поща за контакт?
цитирай
6. expose - bgbanks@groups.facebook.com <bgbanks@groups.facebook.com>
17.10.2012 10:09
анонимен написа:
Имате ли електронна поща за контакт?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: expose
Категория: Новини
Прочетен: 559636
Постинги: 114
Коментари: 123
Гласове: 233
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Омбудсманът призова Дянков да защити клиентите от банките
2. Нарушения в реклами и договори за потребителски кредити според Комисия за защита на потребителите
3. Неравноправни клаузи в Общите условия на „Юробанк И Еф Джи България” АД
4. Неравноправни клаузи в общите условия за кредитиране на „ПроКредитБанк” АД
5. Омбудсмана на Република България: Абсурд е за 5 лв. такса да плащаме 6 лв. на банката
6. ПОДАВАНЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 КЪМ ПЕТИЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ
7. И банките имат слаби места - интервю с адв.Десислава Димитрова
8. Осъдих ЦКБ за незаконна лихва
9. Лихвите в България - удобно (не)зависими...когато рискът пада... те продължават да се качват
10. Препоръка на Съвета от 12 юли 2011 година относно Националната програма за реформи на България от 2011 г.
11. Отворено писмо: Ако законът беше ясен, дали хиляди майки биха го нарушили?
12. Списък на спечелените дела срещу банки в България
13. Омбудсманът сезира КС за противоконституционност на чл. 417, т.2 от ГПК
14. Осъдени банки поради незаконосъобразно повишени лихви по ипотечни кредити
15. КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ПРЕД БЛИЦ: ПОТРЕСЕН СЪМ, ШЕФЪТ НА БНБ ОЧЕВИДНО НЕ ПОЗНАВА КОНСТИТУЦИЯТА
16. Още 4 банки разследвани за манипулиране на лихви
17. ЕС предлага манипулирането на лихви да се криминализира
18. Скандалът с лихвите се разраства
19. За тези, които пропуснаха предаването "Имат ли равни права банките и клиентите : http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1515421224-Imat_li_ravni_prava_bankite_i_klientite.html .
20. Русенец осъди "Уникредит" на 2 инстанции, банката му дължи надвзети пари
21. Любомир Христов: Банковият лобизъм в парламента е зараза с предсмъртни размери
22. Експерти: Седем мерки спират банките да крадат клиентите си